VEGE Deser z Tapioki
Autor: KLData dodania: 19-06-2023Wyświetleń: 634
VEGE Deser z tapioki z owocami
1 litr ulubionego mleka roślinnego owsianego, migdałowego ,
ryżowego, sojowego lub kokosowego, możesz też użyć mleka krowiego
100g (ok. pół szklanki) drobnej tapioki
2 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ulubionego cukru
ziarenka z połowy laski wanilii lub szczypta pasty waniliowej
lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
latem - świeże sezonowe owoce: maliny, truskawki, jeżyny, borówki
zimą - przecier z mango z puszki lub dżem malinowy bądź truskawkowy bez cukru
Przygotowanie
Mleko zagotowuj z wybranym słodzidłem i wanilią
Wsyp tapiokę i gotuj na małym ogniu przez ok.20- 25 minut, dość często mieszaj żeby kuleczki nie przywierały do dna
Kiedy tapioka będzie gotowa, kuleczki staną się przezroczyste.
Gorący deser przełóż do 4-5 pucharków, gdy przestygną schowaj do lodówki
Na wierzch deseru przygotuj owoce jak lubisz. Możesz je dodać w całości lub zrobić z nich mus
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy

1 litr ulubionego mleka roślinnego owsianego, migdałowego ,
ryżowego, sojowego lub kokosowego, możesz też użyć mleka krowiego
100g (ok. pół szklanki) drobnej tapioki
2 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ulubionego cukru
ziarenka z połowy laski wanilii lub szczypta pasty waniliowej
lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
latem - świeże sezonowe owoce: maliny, truskawki, jeżyny, borówki
zimą - przecier z mango z puszki lub dżem malinowy bądź truskawkowy bez cukru
Przygotowanie
Mleko zagotowuj z wybranym słodzidłem i wanilią
Wsyp tapiokę i gotuj na małym ogniu przez ok.20- 25 minut, dość często mieszaj żeby kuleczki nie przywierały do dna
Kiedy tapioka będzie gotowa, kuleczki staną się przezroczyste.
Gorący deser przełóż do 4-5 pucharków, gdy przestygną schowaj do lodówki
Na wierzch deseru przygotuj owoce jak lubisz. Możesz je dodać w całości lub zrobić z nich mus
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy