Pudding chia z musem truskawkowym
Autor: KLData dodania: 19-06-2022Wyświetleń: 166
30g nasion chia*
250 ml ulubionego mleka roślinnego owsianego, migdałowego ,
ryżowego, sojowego lub kokosowego, możesz też użyć mleka krowiego
250g świeżych truskawek
1 łyżka ksylitolu, erytrolu lub ulubionego cukru
ziarenka z połowy laski wanilii lub szczypta pasty waniliowej
lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
Z podanego przepisu przygotujesz dwie porcje słodkiego deseru.
Nasiona chia wsyp do salaterek, szklanek lub miseczek w których chcesz podać pudding, zalej ulubionym zimnym mlekiem, mieszaj kilka minut i wstaw do lodówki na godzinę, możesz w tym czasie jeszcze raz wymieszać.
W czasie kiedy pudding tężeje w lodówce, przygotuj mus truskawkowy.
Truskawki wrzuć do blendera, możesz posłodzić wybranym słodzidłem, dodaj ziarenka wanilii i zmiksuj na gładką masę.
Mus wylej na stężałe nasionka chia i wstaw jeszcze na kilka minut do lodówki.
*Nasiona chia to bogate żródło wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, A, E, oraz kwasów Omega 3 i Omega 6.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Pudding chia z musem truskawkowym
30g nasion chia*250 ml ulubionego mleka roślinnego owsianego, migdałowego ,
ryżowego, sojowego lub kokosowego, możesz też użyć mleka krowiego
250g świeżych truskawek
1 łyżka ksylitolu, erytrolu lub ulubionego cukru
ziarenka z połowy laski wanilii lub szczypta pasty waniliowej
lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
Z podanego przepisu przygotujesz dwie porcje słodkiego deseru.
Nasiona chia wsyp do salaterek, szklanek lub miseczek w których chcesz podać pudding, zalej ulubionym zimnym mlekiem, mieszaj kilka minut i wstaw do lodówki na godzinę, możesz w tym czasie jeszcze raz wymieszać.
W czasie kiedy pudding tężeje w lodówce, przygotuj mus truskawkowy.
Truskawki wrzuć do blendera, możesz posłodzić wybranym słodzidłem, dodaj ziarenka wanilii i zmiksuj na gładką masę.
Mus wylej na stężałe nasionka chia i wstaw jeszcze na kilka minut do lodówki.
*Nasiona chia to bogate żródło wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, A, E, oraz kwasów Omega 3 i Omega 6.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy