Dostępność:Dostępny
Koszt wysyłki:od 12,00 zł (Wysyłka Gratis przy zamówieniu za min.299zł)
Kod EAN:5905514047280
Zamów i odbierz w naszej Hurtowni na BroniszachPszenica na kutię 1kg
kraj pochodzenia: Polska
opakowanie: torba foliowa z etykietą dystybutora
KUTIA - propozycja wykonania
Składniki: szkl. maku, 1 szkl.pszenicy na kutię, 1 szkl. miodu, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 10 dag posiekanych migdałów bez skórki , 5 dag daktyli, 5 dag fig, kandyzowana skórka pomarańczowa, 2 szkl. mleka, 2-3 łyżki sparzonych rodzynek
Przygotowanie: Pszenicę zalewamy na 24 godziny zimną wodą. Po tym czasie zlewamy wodę, a pszenicę płuczemy. Znów zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 40 min.). Cedzimy na sitku. Co jakiś czas należy pamiętać, aby widelcem lekko wymieszać ziarna (by się nie skleiły). Mak płuczemy czystą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie zalewamy 2 szklankami wrzącego mleka. Gotujemy ok. 10-15 min. Po tym czasie mak należy przepuścić przez maszynkę 2-3 razy lub utrzeć w makutrze. Można też użyć gotowej masy makowej (Ma mniej bakalii, dlatego należy ją o nie wzbogacić.) Miód należy rozpuścić z odrobiną wody, dodać do niego zmielony mak, sparzone rodzynki, bakalie oraz skórkę z pomarańczy. Mieszać makową-bakaliową masę z pszenicą. Dekorujemy łamańcami (przepis niżej). Podajemy schłodzone (odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz. przed podaniem).
Kraj pochodzenia::Polska
Wartość energetyczna:285kcal
Węglowodany(w tym cukry):57g
Tłuszcze(w tym nasycone):1,9g
Białko:12g
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.