Zupa z soczewicy czerwonej
Autor: KLData dodania: 17-09-2022Wyświetleń: 211ZUPA Z SOCZEWICY
2,5 szklanki soczewicy czerwonej
2 cebule
3 marchewki
mały seler
pietrucha
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki przyprawy do rosołu
ziele angielskie
liść laurowy
2-3 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżeczki majeranku
pieprz czarny mielony
sól
Soczewicę wypłucz na sitku.
Zalej dwoma litrami lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu.
Dodaj przyprawę do rosołu, ziele angielskie i liść laurowy i 2 łyżki masła
Cebulę posiekaj, dodaj czosnek i duś na oleju.
Resztę warzyw obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podsmaż na patelni i dodaj do zupy.
Gdy soczewica będzie prawie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy
Gotuj jeszcze 10 minut.
Dopraw do smaku czarnym pieprzem i solą, oraz majerankiem.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
ZUPA Z SOCZEWICY
2,5 szklanki soczewicy czerwonej
2 cebule
3 marchewki
mały seler
pietrucha
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki przyprawy do rosołu
ziele angielskie
liść laurowy
2-3 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżeczki majeranku
pieprz czarny mielony
sól
Soczewicę wypłucz na sitku.
Zalej dwoma litrami lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu.
Dodaj przyprawę do rosołu, ziele angielskie i liść laurowy i 2 łyżki masła
Cebulę posiekaj, dodaj czosnek i duś na oleju.
Resztę warzyw obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podsmaż na patelni i dodaj do zupy.
Gdy soczewica będzie prawie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy
Gotuj jeszcze 10 minut.
Dopraw do smaku czarnym pieprzem i solą, oraz majerankiem.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy