Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Zupa krem z dyni
NowośćMANGO Kesar przecier z mango 850 ml

MANGO Kesar przecier z mango 850 ml

14,90 zł brutto/ szt14,19 zł netto
NowośćOrzechy ziemne w panierce CHILI 200g

Orzechy ziemne w panierce CHILI 200g

8,50 zł brutto/ szt8,10 zł netto
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Zupa krem z dyni

Autor: KLData dodania: 12-09-2022Wyświetleń: 215
altZupa krem z dyni

Zrobiło się chłodniej, czas na jesienną, rozgrzewającą zupę.
Zupa jest kremowa, pełna aromatycznych przypraw.
Dopraw jak lubisz, może być pikantna lub  łagodna.

Nie musisz dokładnie odmierzać ilości :)

1,5kg-2kg dyni
1 cebula
1 średnia pietrucha
1 średni seler
3-4 ziemniaki
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku lub szczypta granulowanego
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka imbiru mielonego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
olej do smażenia
¼ kostki masła
pestki dyni do posypania

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
Ziemniaki, marchew, seler,pietruszkę pokrój w  kostkę
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż chwilę do uzyskania złocistego koloru.
Dodaj łyżkę masła. Dorzuć dynię pokrojoną w kostkę.
Cas na przyprawy i sól. Wsyp do garnka sól, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cayenne, curry, i imbir.
Doprawione warzywa wymierzaj i zalej wrzącą wodą (ok. 2 litry – tyle żeby przykryła warzywa)
Całość gotuj 15-20 minut
Gdy warzywa zmiękną, wyjmij listki laurowe i ziele angielskie i całość zblenduj na gładką masę.
Czas na spróbowanie i doprawienie wg własnych upodobań.
Przed podaniem posyp pestkami dyni.
Smacznego :)

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu