Zupa krem z dyni
Autor: KLData dodania: 12-09-2022Wyświetleń: 215
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Zupa krem z dyni
Zrobiło się chłodniej, czas na jesienną, rozgrzewającą zupę.
Zupa jest kremowa, pełna aromatycznych przypraw.
Dopraw jak lubisz, może być pikantna lub łagodna.
Nie musisz dokładnie odmierzać ilości :)
1,5kg-2kg dyni
1 cebula
1 średnia pietrucha
1 średni seler
3-4 ziemniaki
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku lub szczypta granulowanego
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka imbiru mielonego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
olej do smażenia
¼ kostki masła
pestki dyni do posypania
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
Ziemniaki, marchew, seler,pietruszkę pokrój w kostkę
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż chwilę do uzyskania złocistego koloru.
Dodaj łyżkę masła. Dorzuć dynię pokrojoną w kostkę.
Cas na przyprawy i sól. Wsyp do garnka sól, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cayenne, curry, i imbir.
Doprawione warzywa wymierzaj i zalej wrzącą wodą (ok. 2 litry – tyle żeby przykryła warzywa)
Całość gotuj 15-20 minut
Gdy warzywa zmiękną, wyjmij listki laurowe i ziele angielskie i całość zblenduj na gładką masę.
Czas na spróbowanie i doprawienie wg własnych upodobań.
Przed podaniem posyp pestkami dyni.
Smacznego :)
Zrobiło się chłodniej, czas na jesienną, rozgrzewającą zupę.
Zupa jest kremowa, pełna aromatycznych przypraw.
Dopraw jak lubisz, może być pikantna lub łagodna.
Nie musisz dokładnie odmierzać ilości :)
1,5kg-2kg dyni
1 cebula
1 średnia pietrucha
1 średni seler
3-4 ziemniaki
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku lub szczypta granulowanego
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka imbiru mielonego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
olej do smażenia
¼ kostki masła
pestki dyni do posypania
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
Ziemniaki, marchew, seler,pietruszkę pokrój w kostkę
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż chwilę do uzyskania złocistego koloru.
Dodaj łyżkę masła. Dorzuć dynię pokrojoną w kostkę.
Cas na przyprawy i sól. Wsyp do garnka sól, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cayenne, curry, i imbir.
Doprawione warzywa wymierzaj i zalej wrzącą wodą (ok. 2 litry – tyle żeby przykryła warzywa)
Całość gotuj 15-20 minut
Gdy warzywa zmiękną, wyjmij listki laurowe i ziele angielskie i całość zblenduj na gładką masę.
Czas na spróbowanie i doprawienie wg własnych upodobań.
Przed podaniem posyp pestkami dyni.
Smacznego :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy