Zupa krem z dyni
Autor: KLData dodania: 12-09-2022Wyświetleń: 178
Zupa krem z dyni
Zrobiło się chłodniej, czas na jesienną, rozgrzewającą zupę.
Zupa jest kremowa, pełna aromatycznych przypraw.
Dopraw jak lubisz, może być pikantna lub łagodna.
Nie musisz dokładnie odmierzać ilości :)
1,5kg-2kg dyni
1 cebula
1 średnia pietrucha
1 średni seler
3-4 ziemniaki
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku lub szczypta granulowanego
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka imbiru mielonego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
olej do smażenia
¼ kostki masła
pestki dyni do posypania
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
Ziemniaki, marchew, seler,pietruszkę pokrój w kostkę
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż chwilę do uzyskania złocistego koloru.
Dodaj łyżkę masła. Dorzuć dynię pokrojoną w kostkę.
Cas na przyprawy i sól. Wsyp do garnka sól, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cayenne, curry, i imbir.
Doprawione warzywa wymierzaj i zalej wrzącą wodą (ok. 2 litry – tyle żeby przykryła warzywa)
Całość gotuj 15-20 minut
Gdy warzywa zmiękną, wyjmij listki laurowe i ziele angielskie i całość zblenduj na gładką masę.
Czas na spróbowanie i doprawienie wg własnych upodobań.
Przed podaniem posyp pestkami dyni.
Smacznego :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy

Zrobiło się chłodniej, czas na jesienną, rozgrzewającą zupę.
Zupa jest kremowa, pełna aromatycznych przypraw.
Dopraw jak lubisz, może być pikantna lub łagodna.
Nie musisz dokładnie odmierzać ilości :)
1,5kg-2kg dyni
1 cebula
1 średnia pietrucha
1 średni seler
3-4 ziemniaki
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku lub szczypta granulowanego
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka imbiru mielonego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
olej do smażenia
¼ kostki masła
pestki dyni do posypania
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
Ziemniaki, marchew, seler,pietruszkę pokrój w kostkę
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż chwilę do uzyskania złocistego koloru.
Dodaj łyżkę masła. Dorzuć dynię pokrojoną w kostkę.
Cas na przyprawy i sól. Wsyp do garnka sól, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cayenne, curry, i imbir.
Doprawione warzywa wymierzaj i zalej wrzącą wodą (ok. 2 litry – tyle żeby przykryła warzywa)
Całość gotuj 15-20 minut
Gdy warzywa zmiękną, wyjmij listki laurowe i ziele angielskie i całość zblenduj na gładką masę.
Czas na spróbowanie i doprawienie wg własnych upodobań.
Przed podaniem posyp pestkami dyni.
Smacznego :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy