Zupa grzybowa wigilijna
Autor: Twardy OrzechData dodania: 17-12-2023Wyświetleń: 253
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Zupa grzybowa wigilijna
Kolacja wigilijna z barszczykiem czerwonym czy zupą grzybową?
U nas podajemy do wyboru i grzybową i barszczyk!
Pewnie macie swój przepis na zupę grzybowa, jeśli nie skorzystajcie z naszego :)
40 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
2 litry bulionu warzywnego
przyprawy: 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu czarnego, pieprz czarny mielony, sól
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałeczek selera
2 ząbki czosnku
olej
1 duża cebula
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietanki 18% (do zup i sosów)
Grzyby wypłucz w zimnej wodzie, i zalej szklanką wody i odstaw do namoczenia, najlepiej na noc.
Do garnka wlej bulion i zagotuj. Dodaj liść, ziele i pieprz w ziarnach
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i usmaż na złoty kolor.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach smaż przez chwile na suchej patelni.
Grzyby odcedź, pokrój na mniejsze kawałki i smaż przez na oleju.
Usmażone warzywa i grzyby włóż do garnka z bulionem i gotuj przez ok. 30 minut na wolnym ogniu.
Z mąki i śmietany zrób zaprawkę, zahartuj odrobiną gorącej zupy i wlej do garnka.
Dopraw wszystko solą i czarnym pieprzem.
Podawaj z łazankami, przed podaniem posyp natką pietruszki.
Kolacja wigilijna z barszczykiem czerwonym czy zupą grzybową?
U nas podajemy do wyboru i grzybową i barszczyk!
Pewnie macie swój przepis na zupę grzybowa, jeśli nie skorzystajcie z naszego :)
40 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
2 litry bulionu warzywnego
przyprawy: 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu czarnego, pieprz czarny mielony, sól
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałeczek selera
2 ząbki czosnku
olej
1 duża cebula
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietanki 18% (do zup i sosów)
Grzyby wypłucz w zimnej wodzie, i zalej szklanką wody i odstaw do namoczenia, najlepiej na noc.
Do garnka wlej bulion i zagotuj. Dodaj liść, ziele i pieprz w ziarnach
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i usmaż na złoty kolor.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach smaż przez chwile na suchej patelni.
Grzyby odcedź, pokrój na mniejsze kawałki i smaż przez na oleju.
Usmażone warzywa i grzyby włóż do garnka z bulionem i gotuj przez ok. 30 minut na wolnym ogniu.
Z mąki i śmietany zrób zaprawkę, zahartuj odrobiną gorącej zupy i wlej do garnka.
Dopraw wszystko solą i czarnym pieprzem.
Podawaj z łazankami, przed podaniem posyp natką pietruszki.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy