Wegetariański pasztet z cukinii
Autor: KLData dodania: 17-07-2022Wyświetleń: 433
3 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach (ok. 1, 5 średniej wielkości cukinii)
2 średniej wielkości cebule
2 średniej wielkości marchewki
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
3-4 ząbki czosnku możesz użyć czosnku granulowanego
70 g sera ulubionego żółtego startego na tarce o grubych oczkach
4 jaja
5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 szklanka kaszy manny
pęczek posiekanej natki pietruszki
pieprz czarny mielony, sól
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach (młodej cukinii nie musisz obierać i osuwać gniazd nasiennych). Cukinię posól i pozostaw w misce, tak żeby puściła sok. Dokładnie odciśnij nadmiar wody.
Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju na złoto na patelni.
Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach.
Przygotowane warzywa, żółty ser, kaszę manną, płatki drożdżowe, jajka pietruszkę oraz przyprawy dokładnie wymieszaj żeby powstała jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać bułkę tartą lub kaszę manną.
Formę do pieczenia (keksówkę o wymiarach ok 12 cm x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wyrównaj.
Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut, wierzch pasztetu powinien być ładnie zarumieniony.
Pozostaw do wystygnięcia, jeśli oczywiście powstrzymasz się tak długo przed spróbowaniem :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Wegetariański pasztet z cukinii
3 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach (ok. 1, 5 średniej wielkości cukinii)
2 średniej wielkości cebule
2 średniej wielkości marchewki
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
3-4 ząbki czosnku możesz użyć czosnku granulowanego
70 g sera ulubionego żółtego startego na tarce o grubych oczkach
4 jaja
5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 szklanka kaszy manny
pęczek posiekanej natki pietruszki
pieprz czarny mielony, sól
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach (młodej cukinii nie musisz obierać i osuwać gniazd nasiennych). Cukinię posól i pozostaw w misce, tak żeby puściła sok. Dokładnie odciśnij nadmiar wody.
Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju na złoto na patelni.
Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach.
Przygotowane warzywa, żółty ser, kaszę manną, płatki drożdżowe, jajka pietruszkę oraz przyprawy dokładnie wymieszaj żeby powstała jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać bułkę tartą lub kaszę manną.
Formę do pieczenia (keksówkę o wymiarach ok 12 cm x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wyrównaj.
Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut, wierzch pasztetu powinien być ładnie zarumieniony.
Pozostaw do wystygnięcia, jeśli oczywiście powstrzymasz się tak długo przed spróbowaniem :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy