Sok żurawinowy 200ml
Zaleca się przy anginie, przeziębieniach lub innych chorobach infekcyjnych. Żurawina zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca, nowotworami i zapaleniami dróg moczowych. Normalizują również przemianę materii, pracę serca i ciśnienie krwi.
Skład: 100% żurawin, nie zawiera konserwantów
Spożycie: 1 łyżka 2 razy dziennie lub rozcieńczyć w wodzie 1:10. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. Po otwarciu przechowywać w lodówce do 20 dni.
Wartość odżywcza w 100ml: białko 0,06g, węglowodany 5,9g, tłuszcze 1,03g, wartość energetyczna 40kcal.
Ostatnie badania wykazały także, że substancje zawarte w owocach żurawiny:
mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną,
Nie tylko infekcje układu moczowego są inicjowane przez przyleganie bakterii do tkanek gospodarza. Zdolność owoców żurawiny do ograniczania przylegania bakterii została potwierdzona także w przypadku innych bakterii niż E.coli. Stwierdzono również, że owoce te mają właściwości probiotyczne – wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie.
Wykazano też, że owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej.
wspomagają skuteczność leczenia zakażeniem Helicobacter pylori (H. pylori),
Picie soku z żurawiny w znaczący sposób wspomaga niszczenie bakterii H. pylori, głównych winowajców choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Antybiotykoterapia w tym przypadku, jest skuteczniejsza jeśli dodatkowo podczas niej wypija się sok z żurawiny.
zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych,
Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jest on szczególny ponieważ w postaci niezmienionej zostaje wydalany z naszego organizmu wraz z moczem. Jego obecność sprawia, że mocz ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Tym samym chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych.
obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL,
Jak wiadomo niskie stężeni cholesterolu HDL jest znanym czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo naczyniowego. Stwierdzono, że regularne wypijanie soku z żurawiny podwyższa poziom HDL. Badania wykazały, że antyoksydanty zawarte w owocach żurawiny zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, szczególnie dotyczy to mężczyzn.
pomagają w zdrowieniu po zawale,
Badacze uważają, że sok z żurawiny co prawda nie zapobiega występowaniu zawałom, jednak może zmniejszać jego rozległość, a więc jego konsekwencje zdrowotne.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.