Sałatka z kuskusem perłowym i warzywami
Orzeźwiająca sałatka, którą możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Składniki możesz dowolnie modyfikować, wzbogacając o sezonowe świeże warzywa, ja często przygotowuję ze smażoną krótko cukinią i bakłażanem. Sos również możesz komponować dowolnie tak jak lubisz :)
200g perłowego kuskusu
300g pomidorków koktajlowych lub innych małych
1 świeży ogórek
kilka oliwek zielonych lub czarnych
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała czerwona cebula
7-8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
sos: 2 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka syropu z agawy lub miodu, sól i pieprz do smaku
Kuskus perłowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (10-12 minut w osolonej wodzie), przestudź
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, pomidorki przekrój na pół, obrany ogórek pokrój w drobną kostkę
Oliwki i suszone pomidory pokrój a natkę pietruszki drobno posiekaj
Przygotuj w słoiczku sos: 2 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka syropu z agawy lub miodu, sól i pieprz do smaku
Połącz kuskus z przygotowanymi warzywami, polej sosem i wymieszaj.
Możesz zjeść od razu lub przechowywać w lodówce :) Smacznego
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy