Ratatouille (Ratatuj)
Autor: KLData dodania: 14-08-2022Wyświetleń: 201
Ratatouille (Ratatuj)
Tradycyjny gulasz z warzyw.
Nie musisz się trzymać dokładnie przepisu,
możesz komponować i przyprawiać dowolnie
1 bakłażan
1 żółta cukinia
1 zielona cukinia
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory
1 cebula biała
1 cebula czerwona
Składniki na sos pomidorowy
przecier pomidorowy
6 suszonych pomidorów w oliwie
30 ml oleju ze słoiczka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
30 ml oliwy z oliwek
przyprawy i zioła: po pół łyżeczki: papryki słodkiej i papryki ostrej oraz sól i pieprzu czarnego i bazylii
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego:
Przecier pomidorowy zblenduj z suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwami, przelej do rondelka, dodaj przyprawy do smaku – tak jak lubisz i zagotuj.
Warzywa pokrój w plastry.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej przygotowany sos, układaj plastry warzyw naprzemiennie tak, żeby pełnić całą przestrzeń. Warzywa oprósz solą i mielonym pieprzem, posmaruj delikatnie oliwą z oliwek.
Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
Na ostatnie 10 minut pieczenia odkryj warzywa, tak żeby się lekko zarumieniły.
Smacznego :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
.png)
Tradycyjny gulasz z warzyw.
Nie musisz się trzymać dokładnie przepisu,
możesz komponować i przyprawiać dowolnie
1 bakłażan
1 żółta cukinia
1 zielona cukinia
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory
1 cebula biała
1 cebula czerwona
Składniki na sos pomidorowy
przecier pomidorowy
6 suszonych pomidorów w oliwie
30 ml oleju ze słoiczka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
30 ml oliwy z oliwek
przyprawy i zioła: po pół łyżeczki: papryki słodkiej i papryki ostrej oraz sól i pieprzu czarnego i bazylii
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego:
Przecier pomidorowy zblenduj z suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwami, przelej do rondelka, dodaj przyprawy do smaku – tak jak lubisz i zagotuj.
Warzywa pokrój w plastry.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej przygotowany sos, układaj plastry warzyw naprzemiennie tak, żeby pełnić całą przestrzeń. Warzywa oprósz solą i mielonym pieprzem, posmaruj delikatnie oliwą z oliwek.
Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
Na ostatnie 10 minut pieczenia odkryj warzywa, tak żeby się lekko zarumieniły.
Smacznego :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy