Racuchy z jabłkami
Autor: Twardy OrzechData dodania: 08-11-2023Wyświetleń: 589
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Racuchy z jabłkami

Smak dzieciństwa. Chrupiące, puszyste placuszki doskonałe na deser lub podwieczorek.
Zrobisz je szybko, dzieci je uwielbiają. Dorośli też :)
2 szklanki mąki pszennej
400ml kefiru
2 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
szczypta soli
200-250ml oleju do smażenia
cynamon cejloński do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, przekrój na ćwiartki i pokrój w cienkie plasterki.
Do miski wlej kefir i wbij jajka, wymieszaj
Wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj krótko do uzyskania jednolitej masy.
Do masy wsyp jabłka i delikatnie połącz z ciastem.
Odstaw ciasto na ok. 5 minut
Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem, ciasto wykładaj na patelnię łyżką, formując małe placuszki.
Smaż z każdej strony po ok 2-3 minuty aż będą rumiane.
Wykładaj na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem
Smacznego :)

Smak dzieciństwa. Chrupiące, puszyste placuszki doskonałe na deser lub podwieczorek.
Zrobisz je szybko, dzieci je uwielbiają. Dorośli też :)
2 szklanki mąki pszennej
400ml kefiru
2 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
szczypta soli
200-250ml oleju do smażenia
cynamon cejloński do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, przekrój na ćwiartki i pokrój w cienkie plasterki.
Do miski wlej kefir i wbij jajka, wymieszaj
Wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj krótko do uzyskania jednolitej masy.
Do masy wsyp jabłka i delikatnie połącz z ciastem.
Odstaw ciasto na ok. 5 minut
Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem, ciasto wykładaj na patelnię łyżką, formując małe placuszki.
Smaż z każdej strony po ok 2-3 minuty aż będą rumiane.
Wykładaj na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem
Smacznego :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy