Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Racuchy z jabłkami
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Racuchy z jabłkami

Autor: Twardy OrzechData dodania: 08-11-2023Wyświetleń: 634
Racuchy z jabłkami
alt
Smak dzieciństwa. Chrupiące, puszyste placuszki doskonałe na deser lub podwieczorek.
Zrobisz je szybko, dzieci je uwielbiają. Dorośli też :)

2 szklanki mąki pszennej
400ml kefiru
2 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
szczypta soli
200-250ml oleju do smażenia
cynamon cejloński do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, przekrój na ćwiartki i pokrój w cienkie plasterki.
Do miski wlej kefir i wbij jajka, wymieszaj
Wsyp mąkę,  cukier i proszek do pieczenia i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj krótko do uzyskania jednolitej masy.
Do masy wsyp jabłka i delikatnie połącz z ciastem.
Odstaw ciasto na ok. 5 minut
Przygotuj patelnię z rozgrzanym olejem, ciasto wykładaj na patelnię łyżką, formując małe placuszki.
Smaż z każdej strony po ok 2-3 minuty aż będą rumiane.
Wykładaj na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem

Smacznego :)


 

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu