Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Pasztet z czerwonej soczewicy
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Pasztet z czerwonej soczewicy

Autor: KLData dodania: 13-04-2023Wyświetleń: 373

Pasztet z czerwonej soczewicyalt

Pyszny pasztet roślinny, bogaty w białko, doskonały do kanapek.
Zrobisz go bardzo szybko, nie musisz nic mielić.
Spróbuj!

 

1 szklanka soczewicy czerwonej

2 średnie marchewki

1 pietruszka

½ średniego selera

3 ząbki czosnku

2 jajka

1/2szklanki kaszy orkiszowej lub kaszy manny

sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie,
1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta łyżeczka papryki ostrej,
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

masło do smarowania formy

olej rzepakowy ok. ½ szklanki

bułka tarta do obsypania foremki


Szklankę soczewicy zalej dwoma szklankami wody, dodaj liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, do czasu aż soczewica wchłonie całą wodę.

Cebulę pokrój na grubą kostkę i usmaż na oleju na złoty kolor, na koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na tarce na grubych oczkach zetrzyj warzywa marchew, pietruszkę i seler. Podsmaż na patelni na oleju.

Do wystudzonej masy s soczewicy dodaj warzywa i cebulę, wbij jajka, dodaj przyprawy i kaszę do zagęszczenia masy.

Foremkę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę i wyrównaj.

Wstaw do rozgrzanego do 200 stopi piekarnika i piecz góra-dół przez 5- do 60 minut.

Smacznego :)

 


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu