Pasztet z czerwonej soczewicy
Pasztet z czerwonej soczewicy
Pyszny pasztet roślinny, bogaty w białko, doskonały do kanapek.
Zrobisz go bardzo szybko, nie musisz nic mielić.
Spróbuj!
1 szklanka soczewicy czerwonej
2 średnie marchewki
1 pietruszka
½ średniego selera
3 ząbki czosnku
2 jajka
1/2szklanki kaszy orkiszowej lub kaszy manny
sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie,
1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta łyżeczka papryki ostrej,
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
masło do smarowania formy
olej rzepakowy ok. ½ szklanki
bułka tarta do obsypania foremki
Szklankę soczewicy zalej dwoma szklankami wody, dodaj liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, do czasu aż soczewica wchłonie całą wodę.
Cebulę pokrój na grubą kostkę i usmaż na oleju na złoty kolor, na koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na tarce na grubych oczkach zetrzyj warzywa marchew, pietruszkę i seler. Podsmaż na patelni na oleju.
Do wystudzonej masy s soczewicy dodaj warzywa i cebulę, wbij jajka, dodaj przyprawy i kaszę do zagęszczenia masy.
Foremkę keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę i wyrównaj.
Wstaw do rozgrzanego do 200 stopi piekarnika i piecz góra-dół przez 5- do 60 minut.
Smacznego :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy