Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Mazurek Malinowy z białą czekoladą
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Mazurek Malinowy z białą czekoladą

Autor: Twardy OrzechData dodania: 11-03-2024Wyświetleń: 1824
altMazurek malinowy z białą czekoladą

Cudowne połączenie malin i białej czekolady.
Wyjątkowo prosty przepis z którym, każdy sobie poradzi!
Piękne  jadalne ozdoby i mamy efektowny mazurek wielkanocny.
Zniknie w mgnieniu oka :)

Ciasto kruche
 2 szklanki mąki pszennej
200g masła
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
2 żółtka

Nadzienie malinowe
Dżem malinowy  bez cukru
Możesz dołożyć kilka świeżych malin, ale nie jest to konieczne

Krem
200 g   białej czekolady
150 ml  śmietanki 30%

Do dekoracji wg Twojej fantazji możesz wykorzystać
Zielone pistacje
Truskawki liofilizowane
Maliny Liofilizowane
Wiśnie liofilizowane
Migdały w czekoladzie limoncello
Migdały w czekoladzie malinowe


Zimne masło zagnieć szybko z mąką, cukrem, solą i żółtkami, jeśli nie chce się połączyć, możesz dodać 1-2 łyżki śmietany 18%.
Zagniecione ciasto zawiń szczelnie folią i odłóż na co najmniej godzinę  do lodówki
Schłodzone ciasto, rozwałkuj na wielkość blaszki  (ok 23x35cm), zostaw wyższy brzeg na ok 0,5cm.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C (góra-dół)  i piecz na złocisty kolor przez ok.20-25 minut
Na wystudzone ciasto wyłóż dżem malinowy i rozprowadź równomiernie.
Białą czekoladę pokrój na małe kawałki i przełóż do miseczki. Śmietankę  zagotuj i zalej nią pokrojoną czekoladę. Masę delikatnie wymieszaj  żeby składniki dokładnie się połączyły.
Przygotowany krem wylej delikatnie na dżem malinowy.

Udekoruj najpiękniej jak potrafisz!


 

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu