Leczo z cukinią
Autor: Twardy OrzechData dodania: 18-07-2023Wyświetleń: 390Leczo z cukinią
Nie musisz precyzyjnie odmierzać, składników :)
4 – 5 średnie cukinie (około 1,5kg)
2 średnie papryki czerwone
2 średnie papryki żółte
2 średnie cebule
500g kiełbasy podwawelskiej (w wersji wegetariańskiej pomiń –będzie tak samo dobre)
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
przecier pomidorowy
szczypta papryki ostrej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka czubrycy zielonej
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
pieprz czarny mielony
sól
Zacznij od przygotowania warzyw:
cukinia – jeśli jest młoda nie musisz obierać i usuwać gniazd nasiennych, jeśli jest duża i ma grubą skórkę obierz ją i usuń gniazda nasienne – pokrój w kostkę 1,5 -2cm
papryka – usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę 1,5 -2cm
cebula – potrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój drobno
kiełbasa- pokrój w plasterki
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż aż się zeszkli, dodaj czosnek i kiełbasę do zrumienienia.
Dorzuć paprykę i cukinię i smaż aż warzywa zmiękną, ale nie powinny się rozpadać.
Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj jeszcze chwilę.
Danie gotowe :) podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Leczo z cukinią.png)
Nie musisz precyzyjnie odmierzać, składników :)
4 – 5 średnie cukinie (około 1,5kg)
2 średnie papryki czerwone
2 średnie papryki żółte
2 średnie cebule
500g kiełbasy podwawelskiej (w wersji wegetariańskiej pomiń –będzie tak samo dobre)
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
przecier pomidorowy
szczypta papryki ostrej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka czubrycy zielonej
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
pieprz czarny mielony
sól
Zacznij od przygotowania warzyw:
cukinia – jeśli jest młoda nie musisz obierać i usuwać gniazd nasiennych, jeśli jest duża i ma grubą skórkę obierz ją i usuń gniazda nasienne – pokrój w kostkę 1,5 -2cm
papryka – usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę 1,5 -2cm
cebula – potrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój drobno
kiełbasa- pokrój w plasterki
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż aż się zeszkli, dodaj czosnek i kiełbasę do zrumienienia.
Dorzuć paprykę i cukinię i smaż aż warzywa zmiękną, ale nie powinny się rozpadać.
Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj jeszcze chwilę.
Danie gotowe :) podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy