Krem z orzechami laskowymi
Domowy krem czekoladowy z orzechami laskowymi

100 g orzechów laskowych
możesz użyć orzechów laskowych prażonych (pozbawionych skórki)
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
4 łyżki ulubionego miodu
Orzechy laskowe, które maja brązową skórkę praż kilka minut na patelni, następnie obierz je ze skórki. Jeśli masz orzechy laskowe prażone, pomijasz ten punkt.
Przygotowane orzechy przełóż do melaksera lub blendera i miksuj kilka minut, tak żeby powstała gładka, płynna masa.
Do rondelka wlej mleko skondensowane, dodaj połamaną czekoladę i miód. Podgrzewaj do połączenia składników.
Płynną masę przelej do melaksera, w którym znajdują się orzechy i miksuj 2-3 minuty.
Przełóż do słoiczka i odstaw do zastygnięcia a potem delektuj się smakołykiem ze świeżą bułeczką :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy