Kotlety z kaszy jaglanej
Autor: Twardy OrzechData dodania: 10-02-2024Wyświetleń: 280
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Kotlety z kaszy jaglanej
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1łyzeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka przyprawy curry
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
posiekana natka pietruszki
2 jajka
2/3 szklanki startego parmezanu lub innego twardego żółtego sera
5-6 łyżek kaszka kukurydzianej lub bułki tartej
olej do smażenia
Kaszę jaglaną wypłucz dokładnie na sitku, przełóż do garnka i wlej 2,5 szklanki wody.
Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut (do wchłonięcia całej wody, kasza powinna być rozgotowana). Ostudź.
Ostudzoną kaszę wsyp do miski, dodaj przyprawy i jajka ser żółty i natkę pietruszki.
Masę wymieszaj dokładnie, powinna być zwarta tak żeby dało się formować niewielkie kotlety.
Uformowane kotlety otaczaj w kaszce kukurydzianej i usmaż na złocisty kolor.
Podawaj z ulubioną surówką.
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1łyzeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka przyprawy curry
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
posiekana natka pietruszki
2 jajka
2/3 szklanki startego parmezanu lub innego twardego żółtego sera
5-6 łyżek kaszka kukurydzianej lub bułki tartej
olej do smażenia
Kaszę jaglaną wypłucz dokładnie na sitku, przełóż do garnka i wlej 2,5 szklanki wody.
Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut (do wchłonięcia całej wody, kasza powinna być rozgotowana). Ostudź.
Ostudzoną kaszę wsyp do miski, dodaj przyprawy i jajka ser żółty i natkę pietruszki.
Masę wymieszaj dokładnie, powinna być zwarta tak żeby dało się formować niewielkie kotlety.
Uformowane kotlety otaczaj w kaszce kukurydzianej i usmaż na złocisty kolor.
Podawaj z ulubioną surówką.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy