Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Knedle ze śliwkami
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Knedle ze śliwkami

Autor: KLData dodania: 08-09-2022Wyświetleń: 173

Knedle ze śliwkami
alt

Jesienne danie uwielbiane przez dzieci :) 
Słodkie śliwki, w cieście z ziemniaków. Pyszne :)

1kg  ugotowanych ziemniaków
2 jajka
ok 600g śliwek węgierek
500 g mąki pszennej
2 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier z prawdziwą wanilią
cynamon cejloński
sól

Ze śliwek usuń pestki, natnij połowę śliwki i wyjmij pestkę, ważne, żeby nie rozdzielić śliwki na dwie części.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do sporej miski.
Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i dwa jajka. Zagnieć ciasto szybko na jednolitą masę.
Odrywaj niewielkie kawałki ciasta, rozpłaszcz na dłoni, na środek połóż śliwkę, w miejsce pestki wsyp  odrobinę cukru z prawdziwą wanilią.
Śliwkę zawiń dokładnie w ciasto, tak żeby powstała kulka.
Odkładaj na deskę oprószoną mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę, wsyp szczyptę soli.
Do wrzątku wrzucaj po kilka knedli, mieszaj delikatnie, żeby nie przywarły do dna.
Kiedy wypłyną  na wierzch garnka, gotuj około 4 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.

Knedle podawaj z zasmażką z masła i bułki tartej, oprószone  cynamonem. Smacznego :)




 

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu