Knedle ze śliwkami
Autor: KLData dodania: 08-09-2022Wyświetleń: 148Knedle ze śliwkami
Jesienne danie uwielbiane przez dzieci :)
Słodkie śliwki, w cieście z ziemniaków. Pyszne :)
1kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
ok 600g śliwek węgierek
500 g mąki pszennej
2 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier z prawdziwą wanilią
cynamon cejloński
sól
Ze śliwek usuń pestki, natnij połowę śliwki i wyjmij pestkę, ważne, żeby nie rozdzielić śliwki na dwie części.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do sporej miski.
Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i dwa jajka. Zagnieć ciasto szybko na jednolitą masę.
Odrywaj niewielkie kawałki ciasta, rozpłaszcz na dłoni, na środek połóż śliwkę, w miejsce pestki wsyp odrobinę cukru z prawdziwą wanilią.
Śliwkę zawiń dokładnie w ciasto, tak żeby powstała kulka.
Odkładaj na deskę oprószoną mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę, wsyp szczyptę soli.
Do wrzątku wrzucaj po kilka knedli, mieszaj delikatnie, żeby nie przywarły do dna.
Kiedy wypłyną na wierzch garnka, gotuj około 4 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Knedle podawaj z zasmażką z masła i bułki tartej, oprószone cynamonem. Smacznego :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Knedle ze śliwkami

Jesienne danie uwielbiane przez dzieci :) Słodkie śliwki, w cieście z ziemniaków. Pyszne :)
1kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
ok 600g śliwek węgierek
500 g mąki pszennej
2 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier z prawdziwą wanilią
cynamon cejloński
sól
Ze śliwek usuń pestki, natnij połowę śliwki i wyjmij pestkę, ważne, żeby nie rozdzielić śliwki na dwie części.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do sporej miski.
Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i dwa jajka. Zagnieć ciasto szybko na jednolitą masę.
Odrywaj niewielkie kawałki ciasta, rozpłaszcz na dłoni, na środek połóż śliwkę, w miejsce pestki wsyp odrobinę cukru z prawdziwą wanilią.
Śliwkę zawiń dokładnie w ciasto, tak żeby powstała kulka.
Odkładaj na deskę oprószoną mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę, wsyp szczyptę soli.
Do wrzątku wrzucaj po kilka knedli, mieszaj delikatnie, żeby nie przywarły do dna.
Kiedy wypłyną na wierzch garnka, gotuj około 4 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Knedle podawaj z zasmażką z masła i bułki tartej, oprószone cynamonem. Smacznego :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy