Keks pełen bakalii
Keks
Proste ciasto, pełne ciekawych smaków i kolorów.
Możesz dodać swoje ulubione bakalie i orzechy w dowolnych proporcjach.
My uwielbiamy w tej kombinacji :)
320g (2 szklanki) mąki pszennej
140 g (3/4 szklanki) cukru pudru
200g kostka miękkiego masła
6 średnich jajek
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g bakalii dowolnych bakalii u mnie:
100g skórki pomarańczowej
100g moreli naturalnych
100g drobnych rodzynek
50 g żurawiny suszonej
50g fig
50g orzechów laskowych prażonych
Dlaczego bakalie w keksie opadają? Co zrobić żeby bakalie w cieście nie opadały?
Wypróbuj nasz przepis!
Przygotuj w misce bakalie: morele i figi pokrój na drobniejsze kawałki, pozostałe wsyp w całości. Do bakalii dodaj całą mąkę i obtocz je dokładnie. Bakalie nie opadną na dno.
W oddzielnej misce miękkie masło utrzyj z cukrem na kremową białą masę.
Do powstałej masy ciągle miksując dodawaj po jednym jajku, po dodaniu każdego dokładnie miksuj przez kilka minut.
Dodaj śmietanę oraz proszek do pieczenia i miksuj jeszcze przez chwilę.
Teraz czas do masy dodać bakalie z mąką, wymieszaj je dokładnie szpatułką.
Foremkę keksówkę ( 30x12cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, wyrównaj dokładnie.
Piekarnik rozgrzej góra dół do 170 stopni, piecz przez 60 do 70 minut – do suchego patyczka.
Daj znać czy Ci smakowało, my uwielbiamy ten keks :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy