Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Keks pełen bakalii
NowośćAHMAD Herbata ENGLISH Breakfast 500g

AHMAD Herbata ENGLISH Breakfast 500g

35,90 zł brutto/ szt29,19 zł netto
NowośćLimonki suszone plastry 100g

Limonki suszone plastry 100g

8,90 zł brutto/ szt8,90 zł netto
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Keks pełen bakalii

Autor: Twardy OrzechData dodania: 05-11-2023Wyświetleń: 210

Keksalt

Proste ciasto, pełne ciekawych smaków i kolorów. 
Możesz dodać swoje ulubione bakalie i orzechy w dowolnych proporcjach.
My uwielbiamy w tej kombinacji :)

 

320g (2 szklanki) mąki pszennej

140 g (3/4 szklanki) cukru pudru

200g kostka miękkiego masła

6 średnich jajek

2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

450 g bakalii dowolnych bakalii u mnie:

100g skórki pomarańczowej

100g moreli naturalnych

100g drobnych rodzynek

50 g żurawiny suszonej

50g fig

50g orzechów laskowych prażonych

 

Dlaczego bakalie w keksie opadają?   Co zrobić żeby bakalie w cieście nie opadały?
Wypróbuj nasz przepis!

Przygotuj w misce bakalie: morele i figi pokrój na drobniejsze kawałki, pozostałe wsyp w całości. Do bakalii dodaj całą mąkę i obtocz je dokładnie. Bakalie nie opadną na dno.

 

W oddzielnej misce miękkie masło utrzyj z cukrem na kremową białą masę.

Do powstałej masy ciągle miksując dodawaj po jednym jajku, po dodaniu każdego dokładnie miksuj przez kilka minut.

Dodaj śmietanę oraz proszek do pieczenia i miksuj jeszcze przez chwilę.

Teraz czas do masy dodać bakalie z mąką, wymieszaj je dokładnie szpatułką.

Foremkę keksówkę ( 30x12cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, wyrównaj dokładnie.
 

Piekarnik rozgrzej góra dół do 170 stopni, piecz przez 60 do 70 minut – do suchego patyczka.

Daj znać czy Ci smakowało, my uwielbiamy ten keks :)

 


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu