Kaszotto wegetariańskie
Autor: KLData dodania: 19-10-2022Wyświetleń: 348
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Kaszotto wegetariańskie.png)
Jeśli lubisz szybie, proste, jednogarnkowe dania, mamy przepis dla Ciebie.
Kaszotto możesz zabrać do pracy, następnego dnia jest niezmiennie smaczne.
Kaszę gryczaną paloną możesz zastąpić kaszą gryczaną białą.
1 szklanka kaszy gryczanej palonej lub kaszy gryczanej białej
2 szklanki bulionu warzywnego
2 średnie cukinie
1 papryka czerwona
1 por
3 ząbki czosnku
400g szpinaku baby
2 łyżki oleju
sól
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka oregano
szczypta papryki ostrej
Por białą część posiekaj na pół krążki, czosnek na plasterki.
Cukinię i paprykę pokrój w kostkę ok. 1,5 cm
W płaskim garnku rozgrzej olej i smaż pora i czosnek do zeszklenia ok. 3 minut.
Dodaj pieprz i oregano i paprykę ostrą, sól tylko w przypadku gdy bulion masz niezbyt słony.
Dorzuć pokrojoną cukinię i paprykę, smaż chwilkę, warzywa dogotują się z kaszą.
Kaszę gryczaną wypłucz na sitku, dodaj do warzyw i wymieszaj, podsmażaj krótko.
Całość zalej bulionem, zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem przez 10 minut na minimalnym płomieniu, czasami pomieszaj.
Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Jeśli tak się nie stało, odparuj resztę płynu.
Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj.
Jednogarnkowe danie gotowe :)
.png)
Jeśli lubisz szybie, proste, jednogarnkowe dania, mamy przepis dla Ciebie.
Kaszotto możesz zabrać do pracy, następnego dnia jest niezmiennie smaczne.
Kaszę gryczaną paloną możesz zastąpić kaszą gryczaną białą.
1 szklanka kaszy gryczanej palonej lub kaszy gryczanej białej
2 szklanki bulionu warzywnego
2 średnie cukinie
1 papryka czerwona
1 por
3 ząbki czosnku
400g szpinaku baby
2 łyżki oleju
sól
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka oregano
szczypta papryki ostrej
Por białą część posiekaj na pół krążki, czosnek na plasterki.
Cukinię i paprykę pokrój w kostkę ok. 1,5 cm
W płaskim garnku rozgrzej olej i smaż pora i czosnek do zeszklenia ok. 3 minut.
Dodaj pieprz i oregano i paprykę ostrą, sól tylko w przypadku gdy bulion masz niezbyt słony.
Dorzuć pokrojoną cukinię i paprykę, smaż chwilkę, warzywa dogotują się z kaszą.
Kaszę gryczaną wypłucz na sitku, dodaj do warzyw i wymieszaj, podsmażaj krótko.
Całość zalej bulionem, zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem przez 10 minut na minimalnym płomieniu, czasami pomieszaj.
Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Jeśli tak się nie stało, odparuj resztę płynu.
Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj.
Jednogarnkowe danie gotowe :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy