Hummus
Autor: KLData dodania: 17-09-2022Wyświetleń: 148
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Domowy Hummus
1 szklanka ciecierzycy*
2 czubate łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sól
ok. 4 łyżki zimnej wody
pieprz czarny mielony
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc na około 10 – 12 godzin .
Wypłucz i gotuj przez ok. 1-1,5 godziny. Odlej i wystudź.
Cieciorkę, tahinę, sok z cytryny czosnek, kmin rzymski mielony, oliwę, sól i pieprz zmiksuj na gładką masę.
Stopniowo dodawaj zimną wodę do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
Humus przełóż do słoika i przechowuj w lodówce przez nawet tydzień.
Humus jest doskonałą, pełnowartościową pastą do pieczywa lub świeżych warzyw.
*Ciecierzyca to bogactwo białka, zawiera węglowodany złożone, witaminy A, C, E i z grupy B, a także żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas.
Jest cennym źródłem antyoksydantów, neutralizujących niekorzystne działanie wolnych rodników

1 szklanka ciecierzycy*
2 czubate łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sól
ok. 4 łyżki zimnej wody
pieprz czarny mielony
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc na około 10 – 12 godzin .
Wypłucz i gotuj przez ok. 1-1,5 godziny. Odlej i wystudź.
Cieciorkę, tahinę, sok z cytryny czosnek, kmin rzymski mielony, oliwę, sól i pieprz zmiksuj na gładką masę.
Stopniowo dodawaj zimną wodę do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
Humus przełóż do słoika i przechowuj w lodówce przez nawet tydzień.
Humus jest doskonałą, pełnowartościową pastą do pieczywa lub świeżych warzyw.
*Ciecierzyca to bogactwo białka, zawiera węglowodany złożone, witaminy A, C, E i z grupy B, a także żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas.
Jest cennym źródłem antyoksydantów, neutralizujących niekorzystne działanie wolnych rodników
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy