Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
NowośćPolecamyTruskawki LIOFILIZOWANE plastry 500g

Truskawki LIOFILIZOWANE plastry 500g

135,45 zł brutto/ szt129,00 zł netto
NowośćSkrobia kukurydziana 500g

Skrobia kukurydziana 500g

6,20 zł brutto/ szt.5,90 zł netto
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Hummus

Autor: Twardy OrzechData dodania: 01-02-2024Wyświetleń: 187
Domowy Hummusalt

1 szklanka ciecierzycy*
2 czubate łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżkaoliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sól
ok. 4 łyżki zimnej wody
pieprz czarny mielony



Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc na  około 10 – 12 godzin .
Wypłucz i gotuj przez ok. 1-1,5 godziny. Odlej i wystudź.
Cieciorkę, tahinę, sok z cytryny czosnek, kmin rzymski mielony, oliwę, sól i pieprz zmiksuj na gładką masę.
Stopniowo dodawaj zimną wodę do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
Humus przełóż do słoika i przechowuj w lodówce przez nawet tydzień.

Humus jest doskonałą, pełnowartościową pastą do pieczywa lub świeżych warzyw.

*Ciecierzyca to bogactwo białka,  zawiera węglowodany złożone, witaminy A, C, E i z grupy B, a także   żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas.
Jest cennym źródłem antyoksydantów, neutralizujących niekorzystne działanie wolnych rodników


 

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu