Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Dżem truskawkowy z pektyną i ksylitolem
NowośćMiód rzepakowy 1kg

Miód rzepakowy 1kg

39,90 zł brutto/ szt.39,90 zł netto
NowośćOwocowe przekąski ANANAS 500g

Owocowe przekąski ANANAS 500g

37,90 zł brutto/ szt37,90 zł netto
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Dżem truskawkowy z pektyną i ksylitolem

Autor: Twardy OrzechData dodania: 21-06-2023Wyświetleń: 219
Dżem truskawkowy z pektyną i ksylitolemalt

Przygotowujesz przetwory owocowe z  dodatkiem popularnych cukrów żelujących?
Spróbuj  zdrowszej wersji, przygotuj domowe konfitury z dodatkiem pektyny owocowej.
Zdrowo i smacznie :)

2 kg owoców
500g ksylitolu
30g pektyny
ziarenka z 1 laski wanilii
sok z cytryny
pół szklanki wody

Wyparz słoiki, w których będziesz zamykać dżem. Możesz to zrobić w zmywarce lub piekarniku.

Owoce umyj, usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki
Przełóż je do garnka z grubym dnem, wlej pół  szklanki wody i zagotuj często mieszając.
Gdy owoce już się rozpadną , w oddzielnie misce wymieszaj  ksylitol z pektyną, wsyp do garnka z dżemem, dodaj ziarenka wyjęte z laski wanilii
Dżem z dodatkiem pektyny gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut aż zgęstnieje, ciągle mieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez  20 minut.

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu