Dżem truskawkowy z pektyną i ksylitolem
Autor: Twardy OrzechData dodania: 21-06-2023Wyświetleń: 252
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Dżem truskawkowy z pektyną i ksylitolem
Przygotowujesz przetwory owocowe z dodatkiem popularnych cukrów żelujących?
Spróbuj zdrowszej wersji, przygotuj domowe konfitury z dodatkiem pektyny owocowej.
Zdrowo i smacznie :)
2 kg owoców
500g ksylitolu
30g pektyny
ziarenka z 1 laski wanilii
sok z cytryny
pół szklanki wody
Wyparz słoiki, w których będziesz zamykać dżem. Możesz to zrobić w zmywarce lub piekarniku.
Owoce umyj, usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki
Przełóż je do garnka z grubym dnem, wlej pół szklanki wody i zagotuj często mieszając.
Gdy owoce już się rozpadną , w oddzielnie misce wymieszaj ksylitol z pektyną, wsyp do garnka z dżemem, dodaj ziarenka wyjęte z laski wanilii
Dżem z dodatkiem pektyny gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut aż zgęstnieje, ciągle mieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Przygotowujesz przetwory owocowe z dodatkiem popularnych cukrów żelujących?
Spróbuj zdrowszej wersji, przygotuj domowe konfitury z dodatkiem pektyny owocowej.
Zdrowo i smacznie :)
2 kg owoców
500g ksylitolu
30g pektyny
ziarenka z 1 laski wanilii
sok z cytryny
pół szklanki wody
Wyparz słoiki, w których będziesz zamykać dżem. Możesz to zrobić w zmywarce lub piekarniku.
Owoce umyj, usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki
Przełóż je do garnka z grubym dnem, wlej pół szklanki wody i zagotuj często mieszając.
Gdy owoce już się rozpadną , w oddzielnie misce wymieszaj ksylitol z pektyną, wsyp do garnka z dżemem, dodaj ziarenka wyjęte z laski wanilii
Dżem z dodatkiem pektyny gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut aż zgęstnieje, ciągle mieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy