Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Domowy ketchup z cukinii
NowośćŚlaz suszony naturalnie 50g

Ślaz suszony naturalnie 50g

12,90 zł brutto/ szt10,49 zł netto
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Domowy ketchup z cukinii

Autor: Twardy OrzechData dodania: 10-08-2023Wyświetleń: 1172

Domowy ketchup z cukiniialt


2 kg cukinii
500 g białej cebuli
400 g koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki soli
1/2 szklanki octu spirytusowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
½  łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka przyprawy curry

Cukinię  umyj i obierz ze skórki  (możesz usunąć gniazda nasienne jeśli cukinia jest duża) zetrzyj na grubych oczkach.
Cebulę obierz i  zetrzyj na tarce na grubych oczkach.  
Warzywa włóż do garnka o pojemności ok 4l. Dodaj  sól, cukier oraz drobno posiekany czosnek. Gotuj, często mieszając do momentu, aż ketchup osiągnie pożądaną gęstą konsystencję, czyli około 1 godziny. Na koniec dodaj  ocet, pieprz, papryki, oregano, koncentrat pomidorowy oraz curry. Zagotuj.
Domowy ketchup zmiksuj za pomocą blendera i gorący przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Pasteryzuj około 15 minut.  Możesz to zrobić w piekarniku Dobrze zakręcone słoiki gorące słoiki  wstaw do piekarnika  nagrzanego  do 110 stopni.



 

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu