Domowy ketchup z cukinii
Autor: Twardy OrzechData dodania: 10-08-2023Wyświetleń: 546Domowy ketchup z cukinii
2 kg cukinii
500 g białej cebuli
400 g koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki soli
1/2 szklanki octu spirytusowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka przyprawy curry
Cukinię umyj i obierz ze skórki (możesz usunąć gniazda nasienne jeśli cukinia jest duża) zetrzyj na grubych oczkach.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Warzywa włóż do garnka o pojemności ok 4l. Dodaj sól, cukier oraz drobno posiekany czosnek. Gotuj, często mieszając do momentu, aż ketchup osiągnie pożądaną gęstą konsystencję, czyli około 1 godziny. Na koniec dodaj ocet, pieprz, papryki, oregano, koncentrat pomidorowy oraz curry. Zagotuj.
Domowy ketchup zmiksuj za pomocą blendera i gorący przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Pasteryzuj około 15 minut. Możesz to zrobić w piekarniku Dobrze zakręcone słoiki gorące słoiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 stopni.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Domowy ketchup z cukinii.png)
2 kg cukinii
500 g białej cebuli
400 g koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki soli
1/2 szklanki octu spirytusowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka przyprawy curry
Cukinię umyj i obierz ze skórki (możesz usunąć gniazda nasienne jeśli cukinia jest duża) zetrzyj na grubych oczkach.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Warzywa włóż do garnka o pojemności ok 4l. Dodaj sól, cukier oraz drobno posiekany czosnek. Gotuj, często mieszając do momentu, aż ketchup osiągnie pożądaną gęstą konsystencję, czyli około 1 godziny. Na koniec dodaj ocet, pieprz, papryki, oregano, koncentrat pomidorowy oraz curry. Zagotuj.
Domowy ketchup zmiksuj za pomocą blendera i gorący przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Pasteryzuj około 15 minut. Możesz to zrobić w piekarniku Dobrze zakręcone słoiki gorące słoiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 stopni.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy