Ciasto migdałowo pomarańczowe
Autor: Twardy OrzechData dodania: 31-10-2023Wyświetleń: 175
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Ciasto migdałowo pomarańczowe

1 pomarańcza
3 jajka
200 g cukru (1 szklanka)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
200 g mąki migdałowej (2 niepełne szklanki)
55 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomarańczę (w całości) gotuj przez godzinę na granicy wrzenia.
Jajka ubij z cukrem, aż nabiorą jasnego koloru i będą puszyste.
Dodaj mąkę migdałową, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie.
Pomarańczę razem ze skórką pokrój na kawałki, usuń pestki i zblenduj na puree.
Puree pomarańczowe połącz przygotowanym ciastem, przełóż do małej formy tortowej, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.
Piecz około 45 minut w 180 stopniach C.

1 pomarańcza
3 jajka
200 g cukru (1 szklanka)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
200 g mąki migdałowej (2 niepełne szklanki)
55 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomarańczę (w całości) gotuj przez godzinę na granicy wrzenia.
Jajka ubij z cukrem, aż nabiorą jasnego koloru i będą puszyste.
Dodaj mąkę migdałową, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie.
Pomarańczę razem ze skórką pokrój na kawałki, usuń pestki i zblenduj na puree.
Puree pomarańczowe połącz przygotowanym ciastem, przełóż do małej formy tortowej, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.
Piecz około 45 minut w 180 stopniach C.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy