Ciasto migdałowe ze śliwkami
Autor: KLData dodania: 10-10-2022Wyświetleń: 150
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Ciasto migdałowe ze śliwkami.png)
Wilgotne, banalne w przygotowaniu ciasto.
Korzystajcie z jesiennych śliwek :)
300 g śliwek węgierek
5 jajek dużych jajek
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
250g mąki migdałowej
50g płatków migdałowych
Ze śliwek usuń pestki i pokrój na połówki.
Żółtka oddziel od białek.
Białka ubij na pianę.
W oddzielnej misce ubij żółtka z cukrem i cukrem z wanilią na białą puszystą masę (ok. 10 minut)
Do ubitej masy dodaj mąkę migdałową i wymieszaj.
Następnie dodaj ubite białka i bardzo delikatnie, łyżką połącz z masą migdałową.
Ciasto przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20-22cm)
na wierzchu układaj śliwki. Posyp płatkami migdałowymi
Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 35-40 minut
.png)
Wilgotne, banalne w przygotowaniu ciasto.
Korzystajcie z jesiennych śliwek :)
300 g śliwek węgierek
5 jajek dużych jajek
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
250g mąki migdałowej
50g płatków migdałowych
Ze śliwek usuń pestki i pokrój na połówki.
Żółtka oddziel od białek.
Białka ubij na pianę.
W oddzielnej misce ubij żółtka z cukrem i cukrem z wanilią na białą puszystą masę (ok. 10 minut)
Do ubitej masy dodaj mąkę migdałową i wymieszaj.
Następnie dodaj ubite białka i bardzo delikatnie, łyżką połącz z masą migdałową.
Ciasto przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20-22cm)
na wierzchu układaj śliwki. Posyp płatkami migdałowymi
Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 35-40 minut
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy