Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Ciasto marchewkowe
NowośćMiód rzepakowy 1kg

Miód rzepakowy 1kg

41,90 zł brutto/ szt.39,90 zł netto
NowośćMiód Wielokwiatowy 1kg

Miód Wielokwiatowy 1kg

41,90 zł brutto/ szt.39,90 zł netto
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Ciasto marchewkowe

Autor: Twardy OrzechData dodania: 12-02-2024Wyświetleń: 208

altCiasto marchewkowe

Jesienne ciasto, uwielbiane przez dzieci :)
Wilgotne i aromatyczne, idealne do jesiennej herbatki.

260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
290 ml oleju rzepakowego
200 g  cukru trzcinowego
50 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 duże jajka
300 g marchewki
100 g  posiekanych orzechów włoskich lub  orzechów laskowych

Dopilnuj, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Marchewkę zetrzyj na grubszych oczkach.
Do dużej miski wbij jajka i wsyp cukry. Miksuj do  czasy kiedy cukier się rozpuści.
Wsyp wszystkie suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon) oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Dodaj olej i mieszaj do połączenia się  składników.
Do powstałej masy wrzuć marchewkę oraz posiekane orzechy, wymieszaj łyżką.
Blaszkę o wymiarach 23x33cm (lub dwie małe keksówki) wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto i wyrównaj
Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 30-35 minut.


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
urlop