Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Jesienne ciasto, uwielbiane przez dzieci :)
Wilgotne i aromatyczne, idealne do jesiennej herbatki.
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
290 ml oleju rzepakowego
200 g cukru trzcinowego
50 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 duże jajka
300 g marchewki
100 g posiekanych orzechów włoskich lub orzechów laskowych
Dopilnuj, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
Marchewkę zetrzyj na grubszych oczkach.
Do dużej miski wbij jajka i wsyp cukry. Miksuj do czasy kiedy cukier się rozpuści.
Wsyp wszystkie suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon) oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Dodaj olej i mieszaj do połączenia się składników.
Do powstałej masy wrzuć marchewkę oraz posiekane orzechy, wymieszaj łyżką.
Blaszkę o wymiarach 23x33cm (lub dwie małe keksówki) wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto i wyrównaj
Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 30-35 minut.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy