Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Ciasteczka maślane Reniferki
NowośćSkrobia kukurydziana 500g

Skrobia kukurydziana 500g

6,20 zł brutto/ szt.5,90 zł netto
NowośćOrzechy włoskie łuskane 500g

Orzechy włoskie łuskane 500g

16,90 zł brutto/ szt16,10 zł netto
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Ciasteczka maślane Reniferki

Autor: Twardy OrzechData dodania: 20-11-2023Wyświetleń: 199
Ciasteczka maślane Reniferkialt

Maślane ciasteczka, które wywołają uśmiech na twarzach dzieci.
Smakują i pachną doskonale. Znikają bardzo szybko :)

200 g  zimnego masła
200 g cukru pudru
380 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli

Do ozdabiania

pół gorzkiej lub deserowej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
kolorowe groszki na noski reniferków

Z podanych składników zagnieć dość szybko kruche ciasto.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 do 5 mm, podsypuj delikatnie mąką, rób to szybko, żeby ciasto nie ocieplało się zbyt długo.
Szklanką lub ringiem wycinaj kółka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz ciasteczka około 12 minut aż nabiorą złocistego koloru.

Czas na ozdabianie :)

Roztopioną czekoladę umieść w woreczku foliowym do ozdabiania, wytnij minimalną dziurkę
Z czekolady na ciasteczku narysuj rogi reniferka i zrób kleksik z czekolady w miejscu nosa, na kleksik połóż kolorowy groszek.

Dzieci uwielbiają Reniferki, ale możesz ozdabiać maślane ciasteczka w dowolny sposób :)

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu