Ciasteczka maślane Reniferki
Autor: KLData dodania: 28-11-2022Wyświetleń: 163
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Ciasteczka maślane Reniferki
Maślane ciasteczka, które wywołają uśmiech na twarzach dzieci.
Smakują i pachną doskonale. Znikają bardzo szybko :)
200 g zimnego masła
200 g cukru pudru
380 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Do ozdabiania
pół gorzkiej lub deserowej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
kolorowe groszki na noski reniferków
Z podanych składników zagnieć dość szybko kruche ciasto.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 do 5 mm, podsypuj delikatnie mąką, rób to szybko, żeby ciasto nie ocieplało się zbyt długo.
Szklanką lub ringiem wycinaj kółka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz ciasteczka około 12 minut aż nabiorą złocistego koloru.
Czas na ozdabianie :)
Roztopioną czekoladę umieść w woreczku foliowym do ozdabiania, wytnij minimalną dziurkę
Z czekolady na ciasteczku narysuj rogi reniferka i zrób kleksik z czekolady w miejscu nosa, na kleksik połóż kolorowy groszek.
Dzieci uwielbiają Reniferki, ale możesz ozdabiać maślane ciasteczka w dowolny sposób :)

Maślane ciasteczka, które wywołają uśmiech na twarzach dzieci.
Smakują i pachną doskonale. Znikają bardzo szybko :)
200 g zimnego masła
200 g cukru pudru
380 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Do ozdabiania
pół gorzkiej lub deserowej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
kolorowe groszki na noski reniferków
Z podanych składników zagnieć dość szybko kruche ciasto.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 do 5 mm, podsypuj delikatnie mąką, rób to szybko, żeby ciasto nie ocieplało się zbyt długo.
Szklanką lub ringiem wycinaj kółka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz ciasteczka około 12 minut aż nabiorą złocistego koloru.
Czas na ozdabianie :)
Roztopioną czekoladę umieść w woreczku foliowym do ozdabiania, wytnij minimalną dziurkę
Z czekolady na ciasteczku narysuj rogi reniferka i zrób kleksik z czekolady w miejscu nosa, na kleksik połóż kolorowy groszek.
Dzieci uwielbiają Reniferki, ale możesz ozdabiać maślane ciasteczka w dowolny sposób :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy