Chałwa słonecznikowo - sezamowa
Chałwa słonecznikowo - sezamowa
Wszystkie składniki kupisz w naszym sklepie
2/3 szklanki słonecznika łuskanego
1 szklanka sezamu łuskanego
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
można dodać 2 łyżki oleju kokosowego
Sezam praż lekko na suchej patelni, na niewielkim ogniu (sezam szybko się przypala), mieszaj często. Kiedy poczujesz przyjemny zapach, sezam jest gotowy.
Słonecznik przygotuj na patelni podobnie jak sezam.
Kiedy ziarenka ostygną, zmiksuj je w blenderze na mąkę (uważaj, żeby nie blendować zbyt długo, ponieważ zrobi się masło)
Do zmielonych ziarenek dodaj wyjęte ziarenka z laski wanilii, sól i syrop klonowy oraz płynny olej kokosowy, tyle żeby masa była plastyczna.
Włóż masę do foremki silikonowej lub zwykłej wyłożonej folią spożywczą, dokładnie ugnieć.
Schowaj na kilka godzin do lodówki. Gotowe :)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy