Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Chałwa słonecznikowo - sezamowa
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Chałwa słonecznikowo - sezamowa

Autor: KLData dodania: 20-06-2022Wyświetleń: 243

Chałwa słonecznikowo - sezamowaalt


Wszystkie składniki kupisz w naszym sklepie

2/3 szklanki  słonecznika łuskanego

1 szklanka sezamu łuskanego

3 łyżki syropu klonowego

szczypta soli

ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego


można dodać 2 łyżki oleju kokosowego

 

Sezam praż lekko na suchej patelni, na niewielkim ogniu (sezam szybko się przypala), mieszaj często. Kiedy poczujesz przyjemny zapach, sezam jest gotowy.
Słonecznik przygotuj na patelni podobnie jak sezam.
Kiedy ziarenka ostygną, zmiksuj je w blenderze na mąkę (uważaj, żeby nie blendować zbyt długo, ponieważ zrobi się masło)
Do zmielonych ziarenek dodaj wyjęte ziarenka z laski wanilii, sól i syrop klonowy oraz płynny olej kokosowy, tyle żeby masa była plastyczna.
Włóż masę do foremki silikonowej lub zwykłej wyłożonej folią spożywczą, dokładnie ugnieć.
Schowaj na kilka godzin do lodówki. Gotowe :)


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu