Bułeczki cynamonowe
Autor: KLData dodania: 18-11-2022Wyświetleń: 216
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Cynamonki
ciasto
250 ml ciepłego mleka
2 saszetki drożdży instant (14 g) lub 50 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masła
nadzienie cynamonowe
70 g masła
2 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru
Do ciepłego mleka wsyp drożdże instant, wymieszaj i odstawić na 5 minut.
Jeśli używasz Drożdży świeżych rozetrzyj je z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki, 50 ml mleka, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wlej mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży i resztę mleka. Wymieszaj wszystko łyżką.
Dodaj jajko i żółtka i masło Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste.
Przykryć folią i odstaw do wyrośnięcia na ok. Godzinę
W tym czasie przygotuj nadzienie cynamonowe. W rondelku roztop masło i wsyp do niego cynamon i cukier waniliowy, podgrzewaj przez chwilę.
Po wyrośnięci wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj przez chwilę żeby pozbyć się pęcherzy powietrza.
Ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
Placek z ciasta posmaruj roztopionym masłem z cynamonem, posyp cukrem.
Zawijaj ciasto roladkę i każdą pokrój w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 cm. Z drugim plackiem zrób to samo.
Wszystkie ciasteczka ułóż na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Piecz ok 20 minut. na złoty kolor

ciasto
250 ml ciepłego mleka
2 saszetki drożdży instant (14 g) lub 50 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masła
nadzienie cynamonowe
70 g masła
2 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru
Do ciepłego mleka wsyp drożdże instant, wymieszaj i odstawić na 5 minut.
Jeśli używasz Drożdży świeżych rozetrzyj je z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki, 50 ml mleka, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wlej mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży i resztę mleka. Wymieszaj wszystko łyżką.
Dodaj jajko i żółtka i masło Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste.
Przykryć folią i odstaw do wyrośnięcia na ok. Godzinę
W tym czasie przygotuj nadzienie cynamonowe. W rondelku roztop masło i wsyp do niego cynamon i cukier waniliowy, podgrzewaj przez chwilę.
Po wyrośnięci wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj przez chwilę żeby pozbyć się pęcherzy powietrza.
Ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
Placek z ciasta posmaruj roztopionym masłem z cynamonem, posyp cukrem.
Zawijaj ciasto roladkę i każdą pokrój w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 cm. Z drugim plackiem zrób to samo.
Wszystkie ciasteczka ułóż na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Piecz ok 20 minut. na złoty kolor
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy