Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Nasze przepisy » Bułeczki cynamonowe
NowośćMiód spadziowy z terenów leśnych 1kg

Miód spadziowy z terenów leśnych 1kg

48,20 zł brutto/ szt.45,90 zł netto
NowośćOrzechy włoskie łuskane 500g

Orzechy włoskie łuskane 500g

16,90 zł brutto/ szt16,10 zł netto
Inpost Paczkomaty
alt
  • PayU
  • Przelewy24

Bułeczki cynamonowe

Autor: Twardy OrzechData dodania: 08-11-2023Wyświetleń: 614
Cynamonkialt

ciasto
250 ml ciepłego mleka
2 saszetki drożdży instant (14 g) lub 50 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masła

nadzienie cynamonowe
70 g masła
2 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru

Do ciepłego mleka wsyp drożdże instant, wymieszaj i odstawić na 5 minut.
Jeśli używasz Drożdży świeżych  rozetrzyj je z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki, 50 ml mleka, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wlej mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży i resztę mleka.  Wymieszaj wszystko łyżką.
Dodaj  jajko i żółtka i masło Wyrabiaj ciasto aż  będzie gładkie i sprężyste.
Przykryć folią i odstaw do wyrośnięcia  na ok.  Godzinę
W tym czasie przygotuj nadzienie cynamonowe. W rondelku roztop masło i wsyp do niego cynamon i cukier waniliowy, podgrzewaj przez chwilę.
Po wyrośnięci wyłóż  ciasto na stolnicę i ugniataj przez chwilę żeby pozbyć się  pęcherzy powietrza.
Ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 30 x 30 cm.
Placek z ciasta posmaruj  roztopionym masłem  z cynamonem,  posyp cukrem.
Zawijaj ciasto  roladkę i każdą pokrój  w poprzek na  plasterki  o grubości ok. 2 cm. Z drugim plackiem zrób to samo.
 Wszystkie ciasteczka ułóż  na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Piecz  ok  20 minut. na złoty kolor

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu