Aromatyczne ciasto z cukinią
Autor: KLData dodania: 19-07-2022Wyświetleń: 330
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy
Aromatyczne ciasto z cukinią
220g mąki pszennej tortowej (1 i 1/4 szklanki)
2 łyżki czubate kakao
1 czubata łyżeczka sody
100g cukru brązowego (1/2szklanki)
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 duże jajko
80 g rozpuszczonego masła
260g cukinii startej na drobnych oczkach i lekko odciśniętej (2 szklanki)
Mąkę, kakao, cynamon i sodę przesiej przez sitko do miski.
Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
Ubij jajko z cukrem na puszystą masę, dodaj roztopione masło i ubijaj jeszcze chwilę.
Do masy dodaj przesiane wcześniej składniki suche oraz cukinię. Delikatnie mieszaj do połączenia składników.
Masę przełóż do keksówki o długości ok 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na około godzinę, sprawdź patyczkiem, powinien być suchy.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

220g mąki pszennej tortowej (1 i 1/4 szklanki)
2 łyżki czubate kakao
1 czubata łyżeczka sody
100g cukru brązowego (1/2szklanki)
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 duże jajko
80 g rozpuszczonego masła
260g cukinii startej na drobnych oczkach i lekko odciśniętej (2 szklanki)
Mąkę, kakao, cynamon i sodę przesiej przez sitko do miski.
Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
Ubij jajko z cukrem na puszystą masę, dodaj roztopione masło i ubijaj jeszcze chwilę.
Do masy dodaj przesiane wcześniej składniki suche oraz cukinię. Delikatnie mieszaj do połączenia składników.
Masę przełóż do keksówki o długości ok 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na około godzinę, sprawdź patyczkiem, powinien być suchy.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Nasze przepisy