Twój koszyk jest pusty ...
» » KUTIA - pszenica na kutię 500g

Kontakt

  • P.H.U. "KONRAD" Konrad Lewandowski
    NIP: 822-176-10-78
  • E-mail:sklep@twardyorzech.pl
  • Telefon664054112
    227215936
  • Godziny działania sklepuDział obsługi klienta czynny: pon-piąt. 9.00 - 16.00

Cennik

Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS
KUTIA - pszenica na kutię 500g-1488
Nowość

KUTIA - pszenica na kutię 500g

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Cena: 2,50 zł

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu

Pszenica na kutię 500g

kraj pochodzenia: Polska

opakowanie: torba foliowa z etykietą dystybutora

 

KUTIA - propozycja wykonania

Składniki:  szkl. maku, 1 szkl.pszenicy na kutię, 1 szkl. miodu, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 10 dag posiekanych migdałów bez skórki , 5 dag daktyli, 5 dag fig, kandyzowana skórka pomarańczowa, 2 szkl. mleka, 2-3 łyżki sparzonych rodzynek

Przygotowanie: Pszenicę zalewamy na 24 godziny zimną wodą. Po tym czasie zlewamy wodę, a pszenicę płuczemy. Znów zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 40 min.). Cedzimy na sitku. Co jakiś czas należy pamiętać, aby widelcem lekko wymieszać ziarna (by się nie skleiły). Mak płuczemy czystą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie zalewamy 2 szklankami wrzącego mleka. Gotujemy ok. 10-15 min. Po tym czasie mak należy przepuścić przez maszynkę 2-3 razy lub utrzeć w makutrze. Można też użyć gotowej masy makowej (Ma mniej bakalii, dlatego należy ją o nie wzbogacić.) Miód należy rozpuścić z odrobiną wody, dodać do niego zmielony mak, sparzone rodzynki, bakalie oraz skórkę z pomarańczy. Mieszać makową-bakaliową masę z pszenicą. Dekorujemy łamańcami (przepis niżej). Podajemy schłodzone (odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz. przed podaniem).

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl