PŁATKI OWSIANE bezglutenowe 400g
Płatki owsiane otrzymuje się z kaszy owsianej. W kuchni mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Płatki najczęściej używane są do przygotowania popularnej, tradycyjnej owsianki bardzo często spożywanej o poranku. Są źródłem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Płatki owsiane są również źródłem białka, które jest niezbędne dla zapewnienia właściwego funkcjonowania organizmu, prawidłowego wzrostu i odbudowy komórek. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby białko stanowiło 10 – 15% dobowego zapotrzebowania na energię.
Sposób użycia: można mieszać z mlekiem, kefirem, maślanką, jogurtem. Niekiedy służą do zagęszczania sosów i gulaszy. Dodawane są do niektórych rodzajów pieczywa, ciastek, ciasteczek, dietetycznych batonów i musli.
Wartość odżywcza w 100g produktu**
Wartość energetyczna | 1380kJ / 327 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone - tłuszcze trans - cholesterol | 4,9g 0,8g 2,1g 1,8g <0,01g <0,01mg |
Węglowodany, w tym: - cukier - skrobia | 61,5g 1,2g 57,5g |
Błonnik pokarmowy, w tym: - β-glukan | 8,5g 2,3g |
Białko | 13,5g |
Składniki: 100% płatki owsiane
Data przydatności do spożycia i numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
* w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia na opakowaniu)
** w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)